En iværksætter med ni patenter i ryggen hører til sjældenhederne, og Bladena i Ringsted har da også vindmøllejere og producenter i hele verden som potentiel kundegruppe. Første produkt har bevist sin duelighed.

Bladena managers v2To dingenoter bundet sammen af en snor og med et navn, der får musikere til at tænke på den tredje streng på en guitar og andre til at associere til noget helt andet. D-String hedder den, og selv om den ikke gør meget væsen af sig, er den et af resultaterne af mere end 10 års forskning og tests og det første af i alt ni patenter, Ringsted-virksomheden Bladena har fået sat i produktion.

D’et står for »deformation« og 12 af disse D-Strings sat ind i hver af de tre vinger kan forlænge en vindmølles levetid betragteligt. Snorene forhindrer rent bogstaveligt, at møllevingerne går op i limningen – en af de hyppigste årsager til, at vinger må repareres eller udskiftes.

BILLIGERE END I KINA

NYSTARTEDE VIRKSOMHEDER VENDER OFTE BLIKKET MOD LAVTLØNSLANDE, NÅR DE SKAL FINDE EN UNDERLEVERANDØR TIL AT PRODUCERE FOR SIG. BLADENA NØJEDES MED AT KIGGE TIL SLAGELSE OG VIRKSOMHEDEN CUC ENGINEERING.

– Når vi laver sprøjtestøbte elementer, kan vi faktisk gøre det billigere end i Kina – især hvis man regner leveringen og bøvl-faktoren med. For der er ofte et eller andet, der går galt. Hvis man for eksempel har et produkt, der skal på markedet inden for kort tid, skal man vare sig for at lægge opgaven i Østen, siger Morten Rasmussen, som er administrerende direktør i CUC Engineering.

Her og nu er det ikke den store forretning at lave Bladenas D-Strings. Der er tale om en prototype, som kræver en del håndarbejde og dermed adskiller den sig fra de opgaver, CUC Engineerings normalt påtager sig som underleverandør. Men Morten Rasmussen kan se potentialet i samarbejdet.

– Hvis vi med det samme stiller for store krav, dræber vi jo mange gode ideer. Og når der er tale om vindmøller og grøn energi, er det jo ret realistisk, at produktet har en fremtid. Samtidig er det nogle seriøse mennesker, der står bag, siger
han. CUC Engineering har i dag 35 ansatte. Hvis Bladena får den succes, virksomheden selv forventer, anslår Morten Rasmussen,
at produktionen af D-strengene kan give beskæftigelse til yderligere 10 mennesker.

– Men først vil det blive nødvendigt at automatisere produktionen. Vi er nødt til at være priseffektive, for ellers mister vi ordren igen. Når vi vokser, vokser medarbejderstaben også – bare ikke så meget som omsætningen. På den måde kan man godt bevare produktion i Danmark.

 

Uddrag fra Ajour, December 2014, Vækstmagasin for region Sjælland.